Het inspiratieplein is de centrale plek waar u gedurende de dag kennis kunt maken met organisaties uit de branche. De nieuwste ontwikkelingen en succesvolle praktijkvoorbeelden: u hoort het hier.

Lijkt het u interessant om dit jaar uw product of dienst onder de aandacht brengen bij talloze professionals uit de bibliotheeksector? Klik hier voor meer informatie.

Inspiratieplein

Automatiseringspartner voor Bibliotheken, Cultuurorganisaties en Onderwijs!
Sterk in! Kantoorautomatisering, WIFI, Beveiliging, Functioneel beheer, Aanbestedingen, Office365, VOIP en Datalijnen.

App Software is dé ICT-partner die uw innovatieve ideeën omzet in concrete producten en diensten. App levert al meer dan 20 jaar maatwerksoftware aan bibliotheken. Wij zijn de ontwikkelaars en technisch beheerders van o.a.: G!ds, Open source bibliotheeksysteem KOHA school en Cursusplatform LerenDoeJe.nu Wij ontzorgen bibliotheken door het volledige ICT-beheer van ze over te nemen. We bieden daarbij veilige en efficiënte ICT-diensten: regulering van publieke pc's, printen en kopiëren met betalingen vanaf deposito, portal printing (printen via wifi), digitale betaaloplossingen, waarmee een bibliotheek desgewenst kan overstappen op de Cashless Library

Kom langs en laat je informeren over de online toegang voor dBOS-scholen en bibliotheken tot informatieboeken van CORONA en Documentatiecentrum. Vraag ons naar de veranderingen rond Documentatiecentrum en naar de abonnementen voor de reeksen Mini, Junior en Informatie. Of informeer je over de beschikbare thematische boekpakketten van THEMAPLEIN, zoals basisscholen die gebruiken voor Wereldoriëntatie. Welkom!

Levert uw bibliotheek educatieve diensten? Met Aura biedt u de scholen in uw werkgebied een onmisbare tool voor leesbevordering. Aura is tevens een betaalbare cloud oplossing voor het beheren, toegankelijk maken en uitlenen van de bibliotheekcollectie. Aura is door de KB geaccrediteerd voor scholen met de Bibliotheek op school en wordt door 80% van de scholen dagelijks intensief gebruikt. Meer dan 400.000 leerlingen gebruiken de handige leerlingapp Aura Library. Maak kennis met de meest gebruiksvriendelijke bibliotheeksoftware voor scholen.

BeeSmart geeft dit jaar een unieke invulling aan haar stand. Wij presenteren onze nieuwste bibliotheekoplossing en om dat te vieren maken al onze standbezoekers kans op mooie cadeaus!

Wilt u bibliotheek opnieuw (her) inrichten , Bieb Systemen is de inrichter, ontwerper en producent van inrichtingen voor bibliotheken. Wij combineren kennis van bibliotheken met het vervaardigen, leveren en plaatsen van complete inrichtingen.
Breng vooral een bezoek aan onze stand, om inspiratie op te doen, vragen te stellen of voor een kennismaking.


BiebCloud, ICT-partner van de Nederlandse Bibliotheek. Bij onze stand kunt u informatie vinden over ICT-innovaties in de bibliotheekwereld en komt u meer te weten over het BiebCloud investeringsfonds van € 500.000,-.

Lancering van het vernieuwde online kennisdelingsplatform Biebtobieb

Bolinda Digital provides the best eBooks and eAudiobooks in the world through the BorrowBox website and fully native app. Our digital content includes over a million titles from 12,000 publishers, including a large range of bestselling, exclusive eAudiobook content. A user experience that is intuitive and minimized queries. And the most engaging and responsive back office system for libraries. We offer a full support service, including: unparalleled supplier selection; innovative marketing and 24/7 customer service.

Even niets aan je hoofd, behalve een mooi verhaal? Kom naar de Lees-&-LuisterSpot en probeer onze luisterboeken en e-books. Je vindt deze boeken ook terug in de VakantieBieb en VakantieLuisteren.

Eastbridge ICT oplossingen voor bibliotheken

EromesMarko heeft de ervaring, het assortiment en de middelen in huis om bibliotheken volledig te faciliteren bij de inrichting van de Bibliotheek van de toekomst.

FAQwerk de modulaire en circulaire bibliotheek kast.

Kom langs voor een persoonlijk opleidingsadvies!

Toegankelijkheid voor iedereen van zowel de bibliotheek zelf (het gebouw), als ook de dienstverlening (collectie en programmering) is nog niet vanzelfsprekend. Wat gebeurt er al op dit vlak en wat kunnen we nog meer doen? De KB wil kennis- en ideeën uitwisseling op dit gebied stimuleren via de Biebtobieb site Onbeperkt Meedoen! en geeft informatie over digitale toegankelijkheid.

Twee samenwerkende RFID leveranciers HSBIB en Dialoc ID tonen op het Nationale Bibliotheekcongres in hun stand 2 handige oplossingen voor de bibliotheek: Handheld readers en klantentellers.
Middels de lichtgewicht handheld RFID reader van Dialoc ID kan men probleemloos inventariseren, categoriseren, controleren en items uitnemen op de werkvloer. De reader communiceert via WIFI, heeft een touch kleurenscherm (3,6 inch) zodat de gebruiker goed ziet wat hij doet. De software biedt de functionaliteit om een inventarisatie te doen, een kast te controleren op verkeerd geplaatste items of gereserveerde items er uit te pikken etc. De ingebouwde RFID radar kan perfect de positie van een item lokaliseren.
Met een slimme losse klantenteller en de daaraan gekoppelde rapportage omgeving in de cloud, biedt HSBIB een professionele en zeer gebruikersvriendelijke oplossing voor het tellen van bezoekers. Men kan ongelimiteerd rapporten in pdf of CSV-format over verschilende perioden of samenstellingen opvragen, of automatisch rapporten laten genereren die per email worden toegestuurd. Ook is het mogelijk een real time overzicht te krijgen van het aantal actuele bezoekers.

Op de meet & greet-stand van de Koninklijke Bibliotheek ben je van harte welkom voor een goed gesprek met KB’ers. Zo zijn o.a. Bertil, Naomi en Aart aanwezig om je meer te vertellen over de WaaS-website en andere “Haal meer uit”-projecten met focus op de NBC+ en Adobe Analytics.

Zin in lekkere koffie? Kom langs bij onze barista!

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland en vanuit de kracht van het geschreven woord dragen wij als netwerkorganisatie bij aan een vaardiger, creatiever en slimmer Nederland. De drie belangrijke domeinen van de KB zijn Erfgoed, Wetenschap en Openbare Bibliotheken.

Uw innovatieve boekenpartner

Muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland en heeft sinds 1961 een collectie opgebouwd van 600.000 cd’s, 300.000 lp’s en 30.000 muziek-dvd’s (dat is samen goed voor zo'n zeven miljoen tracks!). Muziekweb adviseert en ontzorgt bibliotheken bij het vormgeven van muziek in de bibliotheek. Tijdens het NBC willen we graag onze erfgoedcollectie onder de aandacht brengen. Bent u bijvoorbeeld bekend met de wasrol? Dat is de voorloper van de lp! Kom gerust langs bij onze stand en luister naar een live demonstratie van items uit onze erfgoedcollectie.

Muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland en heeft sinds 1961 een collectie opgebouwd van 600.000 cd?s, 300.000 lp?s en 30.000 muziek-dvd?s (dat is samen goed voor zo'n zeven miljoen tracks!). Muziekweb adviseert en ontzorgt bibliotheken bij het vormgeven van muziek in de bibliotheek. Tijdens het NBC willen we graag onze erfgoedcollectie onder de aandacht brengen. Bent u bijvoorbeeld bekend met de wasrol? Dat is de voorloper van de lp! Kom gerust langs bij onze stand en luister naar een live demonstratie van items uit onze erfgoedcollectie.

Boek vooruitgang met NBD Biblion! Ontdek ons Serious Gaming Platform voor uw bibliotheek. Benieuwd hoe het werkt? Speel de Van Nelle Game over cultureel erfgoed. Wij zijn erg benieuwd naar uw mening.

OCLC is een wereldwijd bibliotheeksamenwerkingsverband zonder winstoogmerk dat gezamenlijk te gebruiken technologie en unieke onderzoeksprogramma's aanbiedt. Hiermee kunnen bibliotheken een nog betere stimulans geven aan onderwijs, onderzoek en innovatie. Samen met OCLC zijn bibliotheken verantwoordelijk voor de inhoud en het onderhoud van WorldCat, wereldwijd de rijkste bibliografische catalogus. Openbare bibliotheken kunnen hun werkprocessen efficiënter maken met Wise: een totaalsysteem voor Nederlandse, openbare bibliotheken. Door samen te werken en wereldwijd de collectieve kennis te bundelen, kunnen bibliotheken mensen helpen bij het vinden van antwoorden en het oplossen van problemen. Verenigd in OCLC maken bibliotheken, hun medewerkers en partners vernieuwing mogelijk.

Olifantenpaadje presenteert de Biblio-shops:
1. Activiteiten-shop; online presentatie en beheer van activiteiten, inclusief ticketsysteem en rapportagetool
2. Educatie-shop; online presentatie en reserveringssysteem van projecten en activiteiten voor de kinderopvang en het onderwijs, inclusief rapportage tool.

Speciaal voor bibliotheken vindt u bij Onwijs zeer gebruiksvriendelijke multitouchtafels voor jong en oud met een ruim aanbod aan multitouch-applicaties voor educatie, doelgroepenbereik, ouderen, cultureel erfgoed, informatie, leesbevordering en laaggeletterdheid.

Wij helpen u om uw website voor iedereen (slechtzienden, leesbeperking) toegankeljk te maken. Informatie op uw website kan bijvoorbeeld vergroot of zelfs vertaald worden (het programma Browse Aloud).
Ook helpen wij u om iedereen digitaalvaardig te maken met een simpel software programma speciaal voor mensen die niet zo goed kunnen zien of een leesbeperking hebben (met het software programma Guide Connect).
Optelec is wereld's grootste producent/leverancier van oplossingen die vooral slechtzienden, blinden en mensen met een leesbeperking helpen om informatie tot zich te nemen en laten participeren.

Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. Speciaal voor de jeugd is er Superboek! De collectie van Superboek heeft de nieuwste titels, in diverse leesvormen en voor alle leeftijden. Van de allerleukste kinderboeken tot literatuur voor de boekenlijst. Nieuwsgierig geworden? Bezoek onze stand en maak kennis met onze collectie!

Handig Verhuizen met SmartCart en Bibliotheekboxen

De bibliotheek vandaag de dag is niet zomaar een verzameling van boeken of een plek om te studeren. Het is een plaats voor multiculturele contacten, digitale verlichting, creatie, fantasie en ontdekking. De klant staat centraal en onze productoplossingen zijn steeds afgetoetst op de markt en de eindgebruiker. Onze sterkte ligt in het aanbieden van oplossingen die voldoen aan de individuele eisen die zich stellen op het vlak van design en productontwikkeling.

Smooth Publish is ontwikkeld voor alle online en offline publicaties en communicatie kanalen. Voor zowel kleine als (middel)grote corporate organisaties met als uitgangspunten: samen, slimmer, sneller, kortom Smooth! Dit garandeert jou als communicatiemedewerker, marketeer, bedrijfseigenaar of vormgever dat alle publicatie uitingen in zowel druk, print en online in de identieke eigen huisstijl worden uitgevoerd. Gebruiksvriendelijker en overzichtelijker dan tot nu toe mogelijk was. Daarnaast bespaart werken met Smooth Publish tijd en geld en bovendien garandeert het de zekerheid van kwaliteit, welke publicatie je ook kiest.

Ga jij aan de slag met innovatie? Vraag dan aan de POI’s wat je nodig hebt.
Met SPN bundelen we de krachten en gaan we voor resultaat. Daarom staat de stand dit jaar in het teken van succesverhalen en maken we ruimte voor vragen en antwoorden. We lanceren onze nieuwe website en het platform Bibliotheek Campus. Ontvang o.a. meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen rond Scoor een boek, Diploma veilig internet en Digitale geletterdheid.

WegWijzer: informatiediensten van de bibliotheek

Wikimedia Nederland voert, gesteund door Stichting Pica, een veldverkenning uit inzake mogelijke duurzame samenwerking tussen Wikimedia en bibliotheken in Nederland. Doel is om gezamenlijke doelen in kaart te brengen, (tijds)investering in beeld te krijgen om zo te beoordelen wat een structurele samenwerking kan opleveren.
Graag informeren wij de bezoekers van het bibliotheek congres over ons onderzoek en nodigen wij hen uit om hun visie op mogelijke samenwerking met ons te delen.

Xafax is een slimme ICT dienstverlener met focus op de publieksomgeving van bibliotheken. Het Slimme Werkplek concept van Xafax is dé oplossing voor publieks-en informatiewerkplekken.


Creatieve zone

De BibliotheekCast is een podcastserie ontwikkeld door de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en met financiële steun van de KB gerealiseerd. In de stand van de BibliotheekCast kunnen bezoekers een aflevering beluisteren en informatie krijgen over hoe ze als Bibliotheek kunnen aansluiten bij deze serie door zelf een nieuwe aflevering toe te voegen. De podcastmaker en een medewerker van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland zijn aanwezig om mensen hierover te informeren.

Stichting Aanzet presenteert: 'De Boekfiets'. Door heel het land rijden verschillende Boekfietsen uit naar plekken zoals scholen, bibliotheken en IKC's. Bij de Boekfiets worden kinderen en hun opvoeders voorgelezen en op interactieve, laagdrempelige wijze geactiveerd om meer te gaan (voor)lezen. De Boekfiets bestrijdt daarmee laaggeletterdheid en zorgt bovendien voor meer sociale cohesie. Kom langs om kennis te maken of bezoek de website (www.boekfiets.nl) voor meer informatie.

Bieb en Kinderzwerfboek, hand-in-hand voor leesbevordering!
Wat is een kinderzwerfboek? En een KinderzwerfboekStation? Wat doen de 2700 StationsChefs precies? We vertellen het graag.
Hoe kan de bieb samenwerken met KinderzwerfboekStations in jullie buurt? Samen met jou verkennen we de mogelijkheden.

Dé Quiz die inburgering tot leven brengt; test je kennis of waag een gokje! Met spannende vragen en antwoorden die inzicht in inburgering vereisen en verschaffen. Met de invoering van de nieuwe wet Inburgering in 2021 (en het tussentijdse beleid) is dit hét moment om met de gemeente en andere partners in gesprek te gaan. Zodat dat de samenwerking met de bibliotheek straks in gezamenlijke plannen geborgd is en inburgeraars goed ondersteund worden. Kom naar de Nationale Inburgeringsquiz: binnen no time ben jij ook op de hoogte van de nieuwe wet!

Hoe kun je de Roboc@r inzetten voor jou bibliotheek?

1 op de 10 mensen is homoseksueel en 1 op de 5 mensen is bi.
Toch blijft hetero de norm in de wereld om ons heen.
Weet jij waar de letters LHBTI voor staan?
Stap in de wereld van Rotterdam met LEF en ontdek waarom het van belang is om kinderen al jong te leren dat we niet altijd in hokjes moeten denken.
Ons motto: Het mooiste dat je kunt worden is jezelf!

Wij willen op de stand een aanspreekpunt zijn voor bibliotheekmedewerkers met vragen/klachten/opmerkingen/tips over CPNB-campagnes.

Wolk is een app die gedichten tot leven brengt met gebruik van augmented reality. Tijdens het congres krijg je een voorproefje van deze app die in opdracht van Probiblio ontwikkeld wordt. Eind 2019 inclusief bijbehorend lesmateriaal gratis beschikbaar voor alle bibliotheken. Dus loop vooral langs en laat je inspireren!